Minska elkostnaden!
Optimera din energiförbrukning. Lär dig använda externa ingångar, lura temperaturgivare och bryta strömmen med Shelly-enheter för att anpassa efter elpriser och scheman.

För att minska elkostnaderna är det många som vill styra element, varmvattenberedaren (vvb), spabad och värmepump (vp) mm. Vi har sammanställt lite information om det här.

Våra produkter från Shelly, Sonoff, Broadlink, Ohmigo m.f. gör att du kan spara energi på många olika sätt.

Det är viktigt att dels styra förbrukningen till timmar med lågt elpris men minst lika viktigt att lastbalansera för att hålla effektavgiften i elnätsavgiften så låg som möjligt.

Vad?

Det du betalar för el din el är dels förbrukningen men också en elnätsavgift för överföringen.

Förbrukningen

Kostnaden för elförbrukningen beror dels på hur mycket el du förbrukar men priset är också beroende på när elen förbrukas. Beroende på vilket avtal man har så varierar priset på olika sätt. Allt fler går över till timavtal och så kostar elen olika för varje timme. Då är det viktigt att försöka flytta stora förbrukare så de körs då det är som billigast.

Effektavgiften

Effektavgiften har dels en fast avgift, en överföringsavgift och en effektavgift. Överföringsavgiften beror på hur mycket el som överförs och kostar olika beroende på tiden och belastningen i nätet. Effektavgiften är en avgift baserat på hur mycket du som mesta har utnyttjat nätet och baseras på medelvärdet på de 3 högsta tim-värdena. För att minska effektavgiften gäller det att hålla dessa 3 tim-värden så låga som möjligt och det kan man göra med t.ex. lastbalansering. Lastbalansering innebär att du kopplar bort vissa laster när totala förbrukningen blir för stor och på så sätt kapar topparna.

Hur?

Fjärrkontroll av enheter

Genom Shellys mobilapp eller webbgränssnitt kan du fjärrstyra dina enheter. Du kan stänga av lampor, apparater eller andra elektriska enheter från var som helst, vilket säkerställer att de inte slösar energi när de inte behövs.

Integrering med elprisinformation

Om du har tillgång till realtidsdata för elpriser (via API eller andra tjänster), kan vissa avancerade hemautomationssystem integreras med Shelly för att automatisera processen. Då kan systemet automatiskt aktivera vissa enheter när elpriset faller under en viss nivå.

Tidsstyrning

Med Shelly kan du ställa in scheman för när dina enheter ska slås på eller av. Detta är särskilt användbart för till exempel uppvärmning, belysning eller vattenuppvärmning, där du kan se till att de bara är aktiva under de tider då de verkligen behövs.

Energimätning

Många Shelly-enheter har energimätningsfunktioner som låter dig övervaka och spåra din energiförbrukning i realtid. Genom att vara medveten om vilka enheter eller apparater som drar mest ström, kan du vidta åtgärder för att minska din förbrukning.

Integrering med andra smarta enheter

Shelly kan integreras med andra smarta hemlösningar, vilket ger möjlighet att skapa automatiserade scenarion. Till exempel kan du använda en rörelsesensor för att tända ljuset endast när någon är i rummet och stänga av det när ingen är där.

Optimera belysning

Med smarta dimmers och ljuskontroller kan du justera ljusstyrkan efter behov, vilket kan minska energiförbrukningen jämfört med att alltid ha full ljusstyrka.

Termostat och temperatursensorer

Shelly erbjuder smarta termostater och temperatursensorer. Dessa enheter kan mäta den aktuella rumstemperaturen och justera uppvärmning eller kylning baserat på de inställningar du valt. Till exempel, om du vill hålla en konstant temperatur på 21°C under vintermånaderna, kommer termostaten att slå på uppvärmningen när temperaturen sjunker under detta och stänga av den när den önskade temperaturen uppnås.

Externa ingångar

Många element, spabad, varmvattenberedare och värmepumpar har ingång för att kunna styra den från en extern signal. Det brukar kallas för extern ingång, tariffstyrning, rundstyrning eller liknande. Det är då oftast 2 st kontakter/stift som ska kortslutas för att aktivera funktionen.

För att göra det används lämpligen en Shelly UNI. Shelly UNI är en liten inbyggnadsmodul som bl.a. har två stycken potentialfria utgångar/relän. Dessa kan användas för att styra 2 olika externa ingångar, det kan t.ex. vara för att blockera en värmepatron eller kompressor. Modernare maskiner kan ibland konfigureras hur de olika externa ingångarna ska påverka enhetens funktion. Shelly UNI matas med 12-36VDC antingen genom att spänningen finns tillgänglig i enheten eller med en Nätadapter 12V, 1A. Man kan också använda Shelly Plus 1 eller Shelly Pro 1 som har ett potentialfritt relä och kan matas med direkt med 230V.

Lura externa temperaturgivaren

Har varmvattenberedaren eller värmepumpen en extern givare kan man ofta lura den genom ändra värdet på denna. Det får enheten att tro att det är kallare eller varmare än det är i verkligheten. Ofta är det utomhusgivaren man påverkar men kan även finnas andra givare som ger samma effekt.

För att påverka givaren kopplar man in ett motstånd parallellt eller i serie med givaren. Sedan använder man en Shelly med potentialfritt relä för att koppla in eller bort motståndet motståndet. Enklat är att koppla bort givaren och mäta resistansen på den vid olika temperaturer. Vill man minska resistansen kopplar man ett lämpligt motstond parallelt med den och för att öka kopplas den i serie. Det potentialfria relät kopplas sedan i serie respektive parallelt med motstondet som justerar värdet. På så sätt kan man sedan slå på och av justeringen och sätta schema eller styra efter elpriser mm.

Enklast är att använda en Shelly UNI eller Shelly Pro 2 för detta då de har 2 potentialfria reläer och kan påverka givaren på 2 olika sätt. Men man kan också använda Shelly Plus 1 eller Shelly Pro 1 för att styra en justering.

Man kan också påverka en extern temperatursensor med OmigoWiFi som är ett digitalt justerbart motstånd. Ersätt eller koppla in i kombination med befintlig givare. Styrs direkt från Home Assistant.

IR/RF styrning

Har din luftvärmepump styrning via en IR/RF fjärrkontroll kan du använda Broadlinks produkter för att slå av och på samt ändra temperaturen. Du kan t.ex. använda denna produkt; Universalfjärrkontroll, IR, RF, WiFi, Broadlink RM4 pro. Perfekt för nattsänkning eller slå på värmen innan du kommer till landet. search:RM4

Bryta strömmen

Har enheten inga externa ingångar är troligen det enda sättet att stänga av den genom att bryta strömmen till den. Man får inte använda en smart strömbrytare direkt om enheten använder 400V, dvs körs mellan fler faser. Då använder man en kontaktor mellan den smarta strömbrytaren och varmvattenberedaren eller värmepumpen. Den smarta strömbrytaren styr kontaktorn som i sin tur styr enheten. Det finns kontaktorer med 2 eller 4 poler och de används beroende på om vvb/vp använder 2 eller 3 faser.

Vi säljer kvalitetskontaktorer från Malmbergs och Schnider:

För att styra en kontaktor använder man lämpligen en Shelly Pro 1 som monteras på DIN-skenan bredvid en kontaktor. Vill man också mäta förbrukningen på vvb/vp använder man i stället en Shelly Pro 3EM tillsammans med Shelly Pro 3EM Switch Add-on. Då kan du både mäter förbrukningen med klampar runt ledningarna och kan styra en kontaktor. Produkterna säljs också som ett paket, Shelly Pro 3EM + Shelly Pro 3EM Addon.

Schemaläggning

Ofta är priserna låga på natten och man kan då sätta skapa scheman så varmvattenberedaren slås på under några timmar på natten. Detta görs enkelt i Shelly Cloud appen och man kan lägga in fler till- och frånslag under ett dygn och även olika per veckodag.

Elpriser

Shelly kan styras utifrån elpriset, antingen med skript som körs direkt i Shelly Plus och Pro enheter eller från en separat kontroller lokalt eller i molnet.

Skripten lagras i Shelly enheten och kör lokalt. Det finns fler exempel på skript som man enkelt kan ladda ner även om man själv inte kan skapa dessa.

Paket, 3-fas

Här finns två paket som innehåller det du böver för att styra en 3-fas last. Det andra paketet mäter även effekten.

Hämta elpriser från Qtrl.me

Om man använder Shellyn tillsammans med en kontroller, t.ex. Homey Pro eller Home Assisatnt kan man styra enheten så den slår på under de billigaste timmarna. Man kan också koppla in temperaturgivare och skapa mer avancerade flöden för att styra enheten.

Shelly fungerar även med molntjänsten Homey Flow som finns gratis upp till 5 enheter och för fler enheter till en fast månadskostnad.

Det finns också en enklare tjänst elonoff.se som erbjuder styrning av Shelly enheter efter elpriset.

Hoppas detta var till hjälp, skicka gärna frågor och kommentarer till info@styrahem.se